İnsanlar farklı yaşam biçimlerine sahiptirler. Şüphesiz bu yaşam tarzına en büyük etkilerden biri kültürel etkidir. Yetiştiriliş biçimi, sosyal kazanımlar ve bunun gibi birçok etki yaşam standartlarımızı belirleyen faktörler arasındadır. Esas değinmek istediğim konu ise insanların yaşam standartları modellerine nasıl katkı sağlayabileceğimizdir.
Minimalizm başlığı ise günümüz şartlarında beynimizin işlemek zorunda olduğu milyonlarca veri ve hayatımıza etkilerinin ürkütücülüğünden çıkmakta. Beynimiz çok geniş bir çalışma ve karar verme ağına sahip olmakla birlikte, tahmin ettiğimiz kadar çok veriyi aynı anda yorumlayacak bir işlemci değildir. Zira beynimiz sadece 13 watt gibi küçük bir enerjiyle çalışmakta ve çok geniş bir alanda sadece uygun gördüğü küçük bir alanda yoğunlaşabilmekte.
Araştırmacıların son dönemde değindiği önemli bir gerçeklik mutlitasking den monotasking sürecine geçişin önemidir. Biraz açmak gerekirse; günlük hayatımızda sabahtan akşama kadar milyonlarca karar vermek zorunda kalıyoruz. Yapmak zorunda olduğumuz basit ya da karmaşık tercihler bizi seçmek kadar vazgeçmek zorunda bırakıyor. Örneğin gündelik ihtiyaçlarımız için alış-veriş yapmak zorunda olduğumuzda bakkal ve süpermarket seçeneklerinden süpermarketi seçmemizin esas sebeplerinden bir tanesi daha geniş bir ürün yelpazesi ile karşılaşacak olmamızdır. Bu durum karşısında süpermarketi seçmemiz kolay fakat alış-verişe başladığımızda almak istediğimiz ürünün farklı markalar ve modeller arasında tercihi zordur. Birçok satış pazarlama tekniği bu tercihleri yönlendirme üzerine geliştirilmiştir. Yapacağımız tercihlerde parametreler çoğaldıkça, bilinçaltının yönlendireceği sinyalleri yorumlamak da güçleşiyor. A ile B arasında tercih yapmak A, B, C, D, E, F, G, H arasında tercih yapmaktan daha zor. Çünkü tercih ettiklerimiz kadar vazgeçtiklerimizle de zihnimizi meşgul ediyoruz.
Oysa hayat bunun gibi binlerce konuya harcayacağımız enerji ile bizleri oyalarken kaçırdığımız milyonlarca önemli olayı gözden kaçırmamız için oldukça kısa bir süreç. Bir gün boyunca kullandığınız sosyal medya hesaplarını bir düşünsenize. Adresler, şifreler, konular, arkadaşlar, paylaşımlar, o kadar çok parametreyi birleştirip, işliyoruz ki harcadığımız zaman ve eforun yerine koyabileceğimiz bir şey olmadığının farkında bile değiliz. Einstein hakkında söylenen bir konu bu durumu çok basit açıklayacaktır sanırım. Denir ki; gardırobunda aynı takım elbiseden 3 adet bulunur ve ne giyeceğini düşünmekle vakit kaybetmezdi. Bu bir rivayet midir? Yakıştırma mıdır? Bilemem. Ama anlatmaya çalıştığımız şeye çok iyi bir örnek olduğu aşikardır.
Multitasking konusunu biraz daha açacak olursak, her gün yapmamız gereken birçok işle karşılaşırken beynimizin küçük bir alana odaklandığını fark etmiyoruz. Birden fazla şeyi aynı anda yapabileceğimizi düşünmemizden kaynaklanan bir durum olduğu kesin. Fakat yapılan araştırmalar gösteriyor ki birden çok şeyi hiçbir şeyi kaçırmadan yapabildiğini düşünen insanlar arasında en yüksek IQ’ ya sahip olanlar bile iki farklı şeyi bir arada gerçekleştirememekte.
Bu süreç konusunda getireceğimiz öneri ise şudur. Günü bölümlere ayırın. İşinize ayırdığınız bölümde yapmanız gerekenleri yazarak çalışın. Yazdığınız görevler içerisinde bir sıralama yapın ve çalışmaya başladığınızda sırada her ne varsa yalnızca ona odaklanın. Böylece algı potansiyelinizi yükseltmiş ve daha da önemlisi tek noktada toplamış olursunuz. Bu şekilde aynı işi yapıyor ama beyninize yüklediğiniz yorumlama görevlerini minimalize etmiş olursunuz.
Bu minimalize etme durumu ve hayatımıza kazandırdıklarından da bahsetmek gerekir. Hayatınızda ne kadar fazlalık ne kadar gereksiz parametre varsa uzaklaşmanız size zaman kazandıracaktır. Basit ayarlamalarla bunu elde etmek çok kolaydır. Kullanmadığınız şeyleri hayatınızdan çıkarın. Daha çok şeyi paylaşın. Kalemliğinizde duran birkaç kalemden en sevdiğinizi orda bırakın. Telefonlarınızda ki uygulamaları ve kullanım sıklığını gözden geçirin, gereksiz olanları kaldırın. Fırsat buldukça kitaplarınızı tekrar gözden geçirin ve kendinize kısa notlar çıkarın. Not çıkarmakla kalmayıp uygun bulduğunuz fikirleri hayata geçirin. Hayatınıza yeni ve faydalı ritüeller katın ve böylece gereksiz alışkanlıklarınızdan kurtulun. Basitleştirdiğiniz hayatınızda daha az seçim yaptığınızı ve daha mutlu olduğunuzu göreceksiniz.
Unutmayın ki hayat özellikle bütün zorluklarına rağmen, yaşayabildiğiniz ve daha da önemlisi mutlu ve kaliteli yaşayabildiğiniz kadar sizindir.