Değer Katın

Aslında ben çok başarılı bir iş adamı, lider değilim. Hatta iş dünyası içerisinde başarılı olduğum alan üzerinde çalışmayı bile kendine yasak etmiş biri olarak bu yazdıklarımı sizinle paylaşmaktan da imtina ediyorum. Ama yazmasaydım içimdekilerin kendi başlarına anlamları olmayacaktı. Size de kimsenin okumayacağına emin olduğunuz şeyleri bile mutlaka paylaşmanızı ya da kaydetmenizi öneririm. İçinizde tutmanızdan çok daha iyi olacaktır. Konuyla ne alakası var diye soracak olursanız, kişisel gelişim eğitimlerine ilk başladığım süreçte, hatta belki aldığım ilk eğitimin ilk cümlelerinde şunları duydum ve öğrendim; İyi ki varsınız, iyi ki buradasınız denilecek birisi varsa o sizsiniz. Siz olmasaydınız hiç bir şey olmazdı demiyorum. Ama olanların anlamı olmayacağına garanti veriyorum. Aslında kısaca dünya üzerindeki en değerli şeyin önce sizin varlığınız olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Ne kadar kıymetli olduğunuzu yaratılıştaki eşsizliğinizi düşünerek daha iyi anlayabilirsiniz.

Bu kadar kıymetli varlıkların yaşamlarının sıradan, monoton bir şekilde sürdürüp gitmeleri doğru olabilir mi sizce? Çok olası değil gibi değil mi? Yani sabah kalkıp işe-okula gitmek, akşam eve dönmek gibi sadece ayın sonunu getirme çabası içerisinde kaybolup gitmemeli. Burada bunları hiç dert etmeyelim demiyorum tabiki. Ama kesinlikle ana hedefimiz olmaktan çıkarmalıyız.

Ne yapacağız?

Değerli olduğumuzu anladıysak. Çevremizdekilerin de en az bizim kadar değerli olduğumuzu kabul edebilirsek her şey çok kolay olacaktır. Karşınızdaki insanlara da değer verin. Verdiğiniz değeri onlara hissettirin. Tebessüm edin, selam verin, hal-hatır sorun. Bunlar değer katmanın ilk adımlarıdır. Ve çok çabuk hissedilir.

Hayatınızda değer verdiğiniz ne varsa yazmanızı öneriyorum. İnancınız, aileniz, işiniz, tuttuğunuz futbol takımı ve aklınıza daha ne gelirse. Kendinize göre kısa bir liste oluşturabilirsiniz. Ailesini yukarılara yazanlar, halen hayatta olan yakınlarınızın kıymetini hatırlayın ve hatırlatın. Günlük yaşantınıza yapacağınız ufak düzenlemeler çok büyük fayda sağlayacaktır. Değerli olanlara öncelik verin. Zaman yönetimi için harikalar yaratacaktır.

Kendi hayatınız bu işin en küçük yapısı. Olumlu yaklaşımlarınızın çevrenizdeki yayılışını görebilseniz belki de kendinize bile inanamazsınız. Oysa sizden o listedeki her şeye inanmanızı rica edeceğim. Evinizden dünyaya yayılan bir ışık düşünün. Değer katmak buna eş değer bir verimlilik oluşturacaktır. Evimiz, mahallemiz, şehrimiz, ülkemiz, hatta dünyamız için çok küçük şeyleri birleştirerek büyük katkılar sağlayabiliriz.

Açık kalan lambayı kapatmak ne işe yarar diye düşünebilirsiniz ama bu bile değer katmaya örnektir. Evlerde sağlanacak %10 enerji tasarrufu ile 132 milyon dolar ülke ekonomisine geri kazandırılabilir.

Her alanda bunu böyle, şunu şöyle yaparsak değer katarız diye yazmak niyetinde değilim ama insan ufkunun genişliğine inanıyorum. Ve dokunduğunuz her şeye değer katın diyorum.